Вокабулар
Научете ги придавките – гуџарати

ભયાનક
ભયાનક હાય
bhayānaka
bhayānaka hāya
ужасен
ужасниот ајкула

વૈશ્વિક
વૈશ્વિક વિશ્વઅર્થ
vaiśvika
vaiśvika viśva‘artha
глобален
глобалната светска економија

ઉગ્ર
ઉગ્ર સમસ્યાનો ઉકેલ.
ugra
ugra samasyānō ukēla.
радикален
радикалното решавање на проблемот

તિગણું
તિગણું મોબાઇલ ચિપ
tigaṇuṁ
tigaṇuṁ mōbā‘ila cipa
троен
тројниот чип за мобилен

દુરવર્તી
દુરવર્તી બાળક
duravartī
duravartī bāḷaka
невоспитан
невоспитаното дете

વધુ
વધુ પુંજી
vadhu
vadhu pun̄jī
многу
многу капитал

પૂર્ણતયા
પૂર્ણતયા પીવું પાણી
pūrṇatayā
pūrṇatayā pīvuṁ pāṇī
апсолутен
апсолутна пијанок

વાદળદાર
વાદળદાર આકાશ
vādaḷadāra
vādaḷadāra ākāśa
облачен
облачното небо

સફળ
સફળ વિદ્યાર્થીઓ
saphaḷa
saphaḷa vidyārthī‘ō
успешен
успешни студенти

પ્રાચીન
પ્રાચીન પુસ્તકો
prācīna
prācīna pustakō
архаичен
архаични книги

લાંબું
લાંબી વાળ
lāmbuṁ
lāmbī vāḷa
долг
долга коса

પૂરો
પૂરો પિઝા
pūrō
pūrō pijhā