Perbendaharaan kata
Belajar Kata Adjektif – Gujarati

તેડું
તેડો ટાવર
tēḍuṁ
tēḍō ṭāvara
senget
Menara Pisa yang senget

લાંબું
લાંબી વાળ
lāmbuṁ
lāmbī vāḷa
panjang
rambut panjang

ગોળ
ગોળ બોલ
gōḷa
gōḷa bōla
bulat
bola yang bulat

વિશાળ
વિશાળ સૌરિય
viśāḷa
viśāḷa sauriya
besar sekali
dinosaurus yang besar sekali

અગ્ર
અગ્ર પંક્તિ
agra
agra paṅkti
depan
barisan depan

ડરાવતો
ડરાવતો આવૃત્તિ
ḍarāvatō
ḍarāvatō āvr̥tti
menakutkan
penampakan yang menakutkan

સ્પષ્ટ
સ્પષ્ટ ચશ્મા
spaṣṭa
spaṣṭa caśmā
jelas
cermin mata yang jelas

દારૂપીત
દારૂપીત પુરુષ
dārūpīta
dārūpīta puruṣa
mabuk
lelaki yang mabuk

અવિવાહિત
અવિવાહિત પુરુષ
avivāhita
avivāhita puruṣa
belum berkahwin
lelaki yang belum berkahwin

નવું
નવીન આતશબાજી
navuṁ
navīna ātaśabājī
baru
bunga api yang baru

આધારશ
દવાઓના આધારપર રોગી
ādhāraśa
davā‘ōnā ādhārapara rōgī
bergantung
pesakit yang bergantung pada ubat.
